ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής απο το 2014 έως το 2017.

Το 1990 ίδρυσε το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας. Με το Ινστιτούτο Prolepsis έχει αναπτύξει έντονη ανθρωπιστική δράση με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και την προαγωγή της υγείας και ευημερίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού - κυρίως παιδιών, ατόμων τρίτης ηλικίας, προσφύγων και μεταναστών, και πληθυσμών Ρομά.

Φίλοι μου,

Με πολλή χαρά και αίσθημα ευθύνης, δέχτηκα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχω στις εκλογές ως υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Έχω αφιερωθεί, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, σε Πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Αξιώθηκα να διδάξω χιλιάδες γιατρούς και εκατοντάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια της εργασίας. Με το Ινστιτούτο Prolepsis που ίδρυσα, έχουμε προσφέρει με τη βοήθεια πολλών χορηγών από όλους τους τομείς της κοινωνίας, περισσότερα από 17 εκατομμύρια γεύματα σε μαθητές σχολείων ευάλωτων περιοχών της χώρας και έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 100 προγράμματα που έχουν ως σκοπό τη στήριξη των αδυνάτων και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Έχω πειστεί όμως, ότι δεν αρκούν μόνο η επιστημονική έρευνα και γνώση, οι ανθρωπιστικές δράσεις και οι προσωπικές εθελοντικές προσπάθειες, ώστε να υλοποιηθεί το έργο που θα έπρεπε να υλοποιεί το κράτος. Πιστεύω ότι η υγεία διασφαλίζεται, προάγεται και βασίζεται σε ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας και όχι στην ατομική ευθύνη.  Η καταπολέμηση της ανισότητας – σε όλες τις μορφές της – θα πρέπει να είναι οριζόντια προτεραιότητα στο χώρο της παιδείας, της εργασίας και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι χρειαζόμαστε περισσότερους επιστήμονες στη Βουλή. Άτομα που έχουν την τεχνογνωσία να αξιοποιήσουν τα δεδομένα, την ευαισθησία να δώσουν προτεραιότητα σε αυτούς που υποφέρουν και την εμπειρία να επιφέρουν την αλλαγή. 

Αυτά που πιστεύω – αυτά που πιστεύουμε οι περισσότεροι δηλαδή – αποτελούν προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός από προγραμματικές δηλώσεις, έχει και τη θέληση και τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει.  Μπαίνω λοιπόν κι εγώ στον αγώνα.

— Αθηνά

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι περισσότερες ασθένειες από τις οποίες οι άνθρωποι των ανεπτυγμένων κοινωνιών υποφέρουν μακροχρόνια, χάνουν πολύτιμα παραγωγικά χρόνια και τελικά τη ζωή τους, μπορούν να προληφθούν. Η απάντηση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα της δημόσιας υγείας μπορεί να δοθεί μέσα από την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την επικέντρωσή της σε προγράμματα προαγωγής υγείας και πρόληψης. Σε όλη μου τη ζωή έχω παλέψει – και συνεχίζω να παλεύω – για αυτό. Η Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στις δαπάνες πόρων για την πρόληψη. Η επένδυση σε υπηρεσίες προαγωγής της υγείας, εκπαίδευσης και επικοινωνίας της, εστιάζοντας στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα αποτελούν μονόδρομο στην προσπάθεια να βελτιώσουμε την υγεία του πληθυσμού. Στην προσπάθεια αυτή, και προκειμένου να διασφαλίσουμε δικαιοσύνη στην υγεία για όλους, χρειάζεται παράλληλα να βελτιώσουμε τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Χρειάζεται μία διατομεακή προσέγγιση με δράση σε όλα τα επίπεδα, και συνεργασία σε αντικείμενα όπως την παιδεία, εργασία και το περιβάλλον.

  • Η δικαιοσύνη και στην εργασία αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε για όλους ένα υγιές, ασφαλές και ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον. Ένα εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει δίκαιη αμοιβή, περιορίζει τους επαγγελματικούς κινδύνους και προφυλάσσει την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Για τα θέματα αυτά έχω αγωνιστεί από τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Έχοντας υπάρξει η πρώτη που δίδαξα το μάθημα της Ιατρικής της Εργασίας στη χώρα μας, συνέβαλλα ουσιαστικά ώστε να συσταθεί και να θεμελιωθει η ειδικότητα του ιατρού εργασίας, αλλά και στη νομοθέτηση σημαντικών ζητημάτων εργασιακής υγείας και ασφάλειας.

    Με γνώμονα πάντα την ανάδειξη και διασφάλιση των θεμάτων αυτών, ίδρυσα αργότερα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ιατρική Αθηνών «Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία» και συνέχισα ενεργά το επιστημονικό και ερευνητικό μου έργο στο πεδίο.

  • Βασική προτεραιότητα για ένα δίκαιο κράτος είναι η εξάλειψη ή έστω η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και ποιότητα ζωής για όλους. Ο τόπος και η ίδια η κατοικία μας, το σχολείο και η εκπαίδευση που λαμβάνουμε, τα μέσα μετακίνησης που χρησιμοποιούμε, η ύπαρξη πρασίνου γύρω μας, μπορούν να οδηγήσουν σε ανισότητες που επηρεάζουν την υγεία μας. Είναι καθήκον της πολιτείας να προωθήσει λύσεις που θα εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην παιδεία, την εργασία, και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά. Έχω αφιερωθεί στην υποστήριξη και φροντίδα των ευάλωτων ομάδων και σκοπός μου είναι να μην σταματήσω να μάχομαι για αυτό.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η Αθηνά έχει υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό Επιτροπών και Δοιηκητικών θέσεων που αφορούν στην υγεία, στην παιδεία, και στην εργασία. Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Φεβρουάριος 2008-Ιανουάριος 2009), και Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (Απρίλιος 2010-Νοέμβριος 2010), καθώς και Πρόεδρος της Διατομεακής Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής (Φεβρουάριος 2010).

Από το 2011 έως το 2013 διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας όπου πάλεψε για την αναμόρφωση των προγραμμάτων παιδείας και για την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Ως μέλος και μετά Πρόεδρος της Επιτροπής Βαρεών ή Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Εργασίας, πάλεψε για την ένταξη των πιο επικίνδυνων επαγγελμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όλους του εργαζόμενους.

Σε εθνικό επίπεδο, υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Μάρτιος 2012- 2013), και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξε μέλος περισσοτέρων από έξι Επιτροπών. Οι πιο σημαντικές ήταν η ομάδα εμπειρογνομώνων με τίτλο "European Forum on Forward Looking Activities- EFFLA" (Οκτώβριος 2011 – Απρίλιος 2014) και του High level group of experts on Research and Innovation – RISE group- της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Απρίλιος 2014 – 2015), που αποσκοπούσαν στην προαγωγή έρευνας και καινοτομίας.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Μέσα από το Ινστιτούτο Prolepsis, η Αθηνά έχει αναπτύξει έντονο ανθρωπιστικό έργο. Πιο συγκεκριμένα, από το 2012 έως σήμερα, υλοποιεί το  Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών, έχοντας προσφέρει περισσότερα από 17 εκατομμύρια υγιεινά γεύματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία, με στόχο την  καταπολέμηση της μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, επί ένα χρόνο, υλοποίησε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης ηλικιωμένων της περιοχής. Πρόσφατα, η Αθηνά ηγείται εφαρμοσμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και προαγωγή υγείας των γυναικών Ρομά, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε οικισμούς και κοινότητες Ρομά, προσυμπτωματικούς ελέγχους έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, κ.ά.

Τη δεκαετία 1990-2000, δημιούργησε κέντρο προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στην Ορμύλια Χαλκιδικής, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί. Η μονάδα είναι μέλος των European Network for Cervical Cancer Screening και European Network of Reference Centers for Breast Cancer Screening.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΡΓΟ

Η Αθηνά έχει διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα ελληνικά και ξενόγλωσσα συγγράματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται βιβλία και οδηγοί για την προαγωγή υγείας στις εργαζόμενες γυναίκες, όπως και οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί. Έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις κυρίως σε ξενόγλωσσα αλλά και σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, και έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος περίπου 20 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Έχει διατελέσει  Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, καθώς και Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία». Κύρια αντικείμενα της επιστημονικής της έρευνας είναι η Επιδημιολογία κακοήθων, αυτοάνοσων, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών νοσημάτων.